Przepis na Zupa szpinakowa

Przepis na Zupa szpinakowa

Składniki :

  • 2 paczki szpinaku mrożonego (50 dag),
  • 4 kostki rosołowe lub warzywne,
  • 2 łyżeczki vegety,
  • 6 ziemniaków (80 dag),
  • 4 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz.


Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Zagotować w garnku 2 l wody, dodać kostki rosołowe,
vegetę i ziemniaki. Po 10 min gotowania włożyć szpinak
i gotować jeszcze 7 - 10 min, aż ziemniaki będą miękkie.
Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć, wrzucić do zupy na
5 min przed końcem gotowania. Mąkę wymieszać ze
śmietaną, dodać do zupy, zagotować i odstawić. Doprawić
sokiem z cytryny, solą, pieprzem (zupa powinna mieć
kwaskowy smak). Jajka ugotować na twardo, ostudzić,
obrać, pokroić na ćwiartki lub posiekać i dodać do zupy.