Przepis na Zupa tokajowa

Przepis na Zupa tokajowa

Składniki :

  • 500 ml tokaju (wino),
  • 500 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • 100 ml smietanki kremowki,
  • 6 zoltek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 laski wanilii.


Wykonanie:

1. Wymieszac 500 ml tokaju z 500 ml wody, dodać wanilie i zagotowac. Wanilie
usunąć.
2. Zoltka utrzec dokladnie z cukrem na biala pulchna mase.
3. Schlodzona w lodowce smietane kremowke ubic z łyżka cukru.
4. Utarte zoltka wlac powoli do goracego wina, ale nie gotowac.
5. Ubic mocno trzepaczka tak dlugo, az wytworzy sie gesta piana.
6. Gdy zupa zgestnieje, przelac do filizanek. Na wierzch wycisnac bita smietane
w ksztalcie bezy i podawac.