Przepis na Zupa truskawkowo-poziomkowo-malinowa mrożona

Przepis na Zupa truskawkowo-poziomkowo-malinowa mrożona

Składniki :

  • 25 dag truskawek
  • 15 dag poziomek,
  • 10 dag malin,
  • 10 dag cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 2 szklanki białego wina,
  • skórka cytrynowa,
  • cukier waniliowy


Wykonanie:

Owoce przebrać, umyć i usunąć szypułki. Zagotować 1l wody z cukrem oraz cukrem waniliowym i zalać nią owoce. Gotować ok. 5 min., odstawić z ognia, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać otartą skórkę z cytryny lub zapach cytrynowy. Rozmącić trzepaczką żółtka ze śmietaną i połączyć z przecierem, ale już nie gotować. Dodać białe wino i zamrozić. Podawać zupę z kruchymi paluszkami lub ciastem biszkoptowym.