Przepis na Zupa truskawkowo-poziomkowo-malinowa mrożona
Składniki :
- 25 dag truskawek
- 15 dag poziomek,
- 10 dag malin,
- 10 dag cukru,
- 3 żółtka,
- 1 szklanka śmietany,
- 2 szklanki białego wina,
- skórka cytrynowa,
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Owoce przebrać, umyć i usunąć szypułki. Zagotować 1l wody z cukrem oraz cukrem waniliowym i zalać nią owoce. Gotować ok. 5 min., odstawić z ognia, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać otartą skórkę z cytryny lub zapach cytrynowy. Rozmącić trzepaczką żółtka ze śmietaną i połączyć z przecierem, ale już nie gotować. Dodać białe wino i zamrozić. Podawać zupę z kruchymi paluszkami lub ciastem biszkoptowym.