Przepis na Zupa truskawkowo-wiśniowa zabielana

Przepis na Zupa truskawkowo-wiśniowa zabielana

Składniki :

  • 30 dag truskawek lub 20 dag przecieru truskawkowego z weka,
  • 20 dag wiśni,
  • 10 dag cukru,
  • 1 dag mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki śmietany


Wykonanie:

Wiśnie przebrać, umyć, usunąć ogonki i wydrylować. Zagotować 1l wody z cukrem, zalać nią wiśnie i gotować, aż będą miękkie. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez gęste sito. Truskawki umyć, usunąć szypułki, rozdrobnić i przetrzeć przez gęste sito lub zmiksować. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie, połączyć z przecierem wiśniowym, zagotować. Dodać przecier truskawkowy. Podprawić śmietaną. Podawać z grzankami lub kluseczkami. Uwaga! Jeśli zupę przygotowujemy z późnych wiśni, po sezonie truskawkowym, można użyć pasteryzowanego przecieru truskawkowego.