Przepis na Zupa-veloute z avocado
Składniki :
- 3 owoce awocado,
- 1 zielony ogorek,
- 1 twardy pomidor,
- 4 lyzki śmietany,
- 100 ml mleka,
- sok z 1 cytryny,
- sol, pieprz.
Wykonanie:
1. Ogorek obrać i wypestkowac. Z miazszu wykrawac male kuleczki (wielkosci
orzecha laskowego), zanurzac je na chwile we wrzacej wodzie, wyjac, osaczyc.
2. Pomidor sparzyc wrzatkiem, obrać ze skorki, wypestkowac i pokroic w male
kwadraciki.
3. Owoce awocado przekroic wzdluz na pol, usunąć z nich pestki i wybrac miazsz,
ktory nastepnie zmiksowac z sokiem cytrynowym, smietana i mlekiem. Doprawic
sola i pieprzem, schlodzic w lodowce.
4. Zupe rozlac do talerzy, przybrac kulkami ogorka i kawaleczkami pomidora, po
czym podawac.