Przepis na Zupa węgierska z kurczaka

Przepis na Zupa węgierska z kurczaka

Składniki :

  • 30 dag kurczaka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 dag smalcu,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki papryki,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 75 dag ziemniaków,
  • zielenina


Wykonanie:

Mięso kurczaka oddzielić od kości, pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i czosnek. Na rozgrzany tłuszcz włożyć mięso, cebulę, czosnek, opruszyć papryką, lekko wszystko zrumienić. Zalać ok 1 i 1/2 litra wody, włożyć oddzielone kości, osolić, ugotować. Gdy mięso będzie miękkie, dodać ketchup, przyprawić do smaku. Oddzielnie ugotowane ziemniaki pokrajać w cząstki, odcedzić. Rozłożyć ziemniaki na talerze, rozlać zupę, posypać zieleniną.