Przepis na Zupa wieloowocowa czysta 2

Przepis na Zupa wieloowocowa czysta  2

Składniki :

  • 20 dag malin,
  • 28 dag truskawek;
  • 10 dag wiśni,
  • 10 dag poziomek,
  • 10 dag cukru,
  • 1 dag mąki ziemniaczanej,
  • 2 kieliszki wina czerwonego;
  • laska wanilii,
  • goździki


Wykonanie:

Owoce przebrać, umyć i usunąć szypułki. Wiśnie wydrylować. Zagotować 1l wody z cukrem. Na wrzątek wrzucić owoce i gotować 25 min. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w zimnej wodzie, zalać zawiesinę wrzącą zupą i zagotować. Dodać wino, goździki i wanilię. Podawać z paluszkami kruchymi albo z ciasta francuskiego na ciepło lub na zimno.