Przepis na Zupa z baraniny z ryzem

Przepis na Zupa z baraniny z ryzem

Składniki :

  • 500 g miesa z jagniecia (bez kosci),
  • 100 g pieczarek,
  • 100 ml śmietany,
  • 60 g ryzu,
  • 1 cebula,
  • 2 lyzki masla,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/2 peczka zielonej pietruszki,
  • 3 lyzki soku cytrynowego,
  • 1,5 l wywaru z jarzyn.


Wykonanie:

1. Mieso umyc, zalac zimnym wywarem, gotowac pod przykryciem ok. 2 godz. Gdy
mieso bedzie miekkie wyjac, pokroic w kawalki.
2. Ryz opłukać pod biezaca woda, osaczyc na sicie. Zalac wrzaca, osolona woda
(120 ml) i ugotowac.
3. Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać. Pieczarki dokladnie oczyścić, opłukać, pokroic w plasterki.
4. Na lyzce masla podsmazyc cebule, dodać pieczarki, dusic 10 min.
5. Pieczarki z cebula wrzucic do wywaru, w ktorym gotowalo sie mieso, gotowac
15 min. Z masla i mąki zrobic zasmazke. Rozprowadzic niewielka iloscia zimnej wody, zagotowac, wlac do zupy. Gotowac zupe jeszcze kilka minut. Dodać
pokrojone mieso, smietane i ryz. Doprawic sola i sokiem cytrynowym. Przed
podaniem posypac zielona pietruszka i mielona papryka.