Przepis na Zupa z brokulow

Przepis na Zupa z brokulow

Składniki :

  • 1,5 kg brokulow,
  • 125 g mielonego chudego miesa wolowego (tatar),
  • 125 g metki wieprzowej,
  • kostka rosolu wolowego,
  • lyzeczka nasion kopru,
  • lyzeczka musztardy,
  • lyzeczka soli,
  • lyzeczka swiezego zmielonego pieprzu,
  • czerstwa buleczka,
  • 1 cale jajo,
  • 1 żółtko,
  • 2 trojkatne serki topione,
  • 2 lyzki mleka,
  • kieliszek wytrawnej sherry.


Wykonanie:

1. Umyte brokuly gotowac 25 min w litrze osolonej wody razem z kostka rosolowa.
Ugotowane warzywa odcedzic, wywar odstawic.
2. Mieso, metke, koper, musztarde, sol, pieprz, namoczona i odcisnieta bulke i
jajko zmiksowac.
3. Z ciasta miesnego formowac wilgotnymi dlonmi kulki wielkosci orzecha wloskiego i ugotowac w wywarze.
4. Po wyjeciu klusek miesnych wywar przecedzic i rozpuscic w nim serki topione.
Garnek odstawic z ognia.
5. Zoltko roztrzepac z mlekiem i wlac do zupy. Dodać sherry oraz sol i pieprz
do smaku. Wlozyc brokuly i kluski miesne. Podgrzac. Nie gotowac!