Przepis na Zupa z czarnej fasoli

Przepis na Zupa z czarnej fasoli

Składniki :

  • 500 g suchej czarnej fasoli,
  • 4 plastry boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1,2 l przegotowanej wody.
  • 4 tortille usmazone poprzedniego dnia (przepis w "macz-ryz"),
  • 6 łyżek gestej śmietany,
  • 6 plasterkow cytryny,
  • sol,
  • olej do smazenia.


Wykonanie:

1. Oplukana fasole zalac przegotowana woda i moczyc 8 godz. Odcedzic, zalac
swieza woda i gotowac bez przykrycia 10 min. Nastepnie przykryc i gotowac na
malym ogniu bez soli 50-60 min. Miekka fasole odcedzic i zmiksowac z 600 ml
przegotowanej wody.
2. Boczek pokroic na kawalki. Cebule obrać i drobno posiekać.
3. Do duzego garnka wlozyc boczek i smazyc kilka minut. Gdy tluszcz sie wytopi
boczek wyjac, wlozyc cebule i smazyc 2-3 min. Dodać zmiksowana fasole, oregano i sol. Wlac 600 ml wrzacej wody, przykryc i gotowac na malym ogniu 10
min. Jezeli zupa jest zbyt gesta dolac troche wody.
4. Tortille pokroic w paski. Na patelni rozgrzac olej, wrzucac po kilka paskow
tortilli i smazyc, az beda brazowozlote. Wyjac z oleju łyżka cedzakowa i
ulozyc na papierowych serwetkach. Swiezo usmazone tortille nalezy najpierw
suszyc w rozgrzanym piekarniku przez 1 godz w temp. 120żC.
5. Gotowa zupe przelac do miseczek. Do kazdej porcji wlozyc lyzke śmietany,
plasterek cytryny, kawalki smazonego boczku i kilka paskow tortilli.