Przepis na Zupa z kapusty chinskiej

Przepis na Zupa z kapusty chinskiej

Składniki :

  • 1,25 kg kaczki,
  • 500 g chinskiej solonej kapusty,
  • 2 lyzki soku cytrynowego,
  • 5 swiezych czerwonych papryczek chilli,
  • kawalek galki muszkatolowej,
  • 30 ziarenek bialego pieprzu,
  • 900 ml wody.


Wykonanie:

1. Kaczke pokroic na kawalki, wyplukac i osuszyc.
2. Kapuste moczyc w duzej ilosci wody przez godzine, zmieniajac wode 2-3 razy.
Odcedzic, wyplukac i ponownie odcedzic, nastepnie posiekać.
3. Papryczki chilli lekko naciac (nie przecinajac ich na pol) i usunąć z nich
nasiona.
4. Wode wlac do garnka, doprowadzic do wrzenia. Nastepnie dodać kapuste,
zmniejszyc ogien i gotowac przez 30 min.
5. Kaczke wlozyc do garnka z kapusta, dodać pieprz, sok cytrynowy, galke muszkatolowa i chilli. Dolac wody, jesli trzeba, tak aby calkowicie zakryla kaczke. Przykryc garnek i gotowac jeszcze przez 30 min. Zupe z kawalkami kaczki podawac w duzych, glebokich talerzach.