Przepis na Zupa z koldunami won-ton

Przepis na Zupa z koldunami won-ton

Składniki :

  • 1 l czystego bulionu z kury,
  • 24 kolduny won ton,
  • 1 cebulka dymka.
  • Ciasto:
  • 1 jajo, 225 g mąki, 6 łyżek wody.
  • Farsz:
  • 250 g krewetek obranych ze skorupek, swiezych lub z puszki,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 lyzeczka wodki,
  • 1 lyzeczka cukru,
  • 1 lyzeczka oleju,
  • 1 lyzeczka oleju sezamowego, sol, pieprz.


Wykonanie:

1. Jajo roztrzepac w miseczce. Dodać wode i dobrze wymieszac. Dosypac przesiana
make i zagniesc gladkie ciasto. Po wyrobieniu, ciasto przykryc serwetka i
odstawic na 30 min.
2. Gotowe ciasto rozwalkowac na posypanej maka stolnicy na placek grubosci 1,5
milimetra. Pokroic na 24 kwadraty o boku 2,5 cm.
3. Polaczyc ze soba jajo, sherry, sol, pieprz, olej, olej sezamowy, cukier i
make ziemniaczana. Krewetki bardzo drobno posiekać, polaczyc z reszta skladnikow i starannie wymieszac.
4. Na kazdy kwadracik ciasta nakladac po 1 lyzeczce farszu. Formowac kolduny,
zlepiajac ze soba dwa rogi kwadratu, lezace po przekatnej, a nastepnie zalozyc na siebie dwa pozostale rogi i starannie zalepic.
5. Bulion doprowadzic do wrzenia. Dymke umyc, obrać i drobno posiekać.
6. Kolduny gotowac przez 2 min. we wrzacym bulionie. Bezposrednio po ugotowaniu
nakladac do miseczek, zalac bulionem i posypac siekana dymka. Podawac gorace