Przepis na Zupa z kurczaka z makaronem

Przepis na Zupa z kurczaka z makaronem

Składniki :

  • 250 g piersi kurczaka,
  • 100 g makaronu sojowego,
  • 6 szklanek wody,
  • 1/2 kg kosci lub 1 biala rzodkiew,
  • maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki mielonego,
  • 5 malych korzeni pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1/2 lyzeczki soli,
  • 3 male grzyby boczniaki,
  • 1 sloiczek miniaturowych kolb kukurydzy,
  • 3-4 pedy bambusa,
  • 2 cebulki dymki z czescia zielona,
  • 10 duzych orzechow laskowych,
  • do przybrania natka pietruszki.


Wykonanie:

1. Przygotowac wywar. Pietruszke i cebule obrać, opłukać. Do zimnej wody wlozyc
kosci, pietruszke, imbir, sol, gotowac na malym ogniu 45 min.
2. Makaron namoczyc na 15 min., osaczyc na sitku.
3. Kurczaka pokroic w paski. Boczniaki opłukać i pokrajac w paski.
4. Orzechy wyluskac i zalac wrzatkiem na 5 min., otrzec skorki, dymke umyc i
pokroic czesc zielona na odcinki dlugosci 4 cm. Pedy bambusowe pokroic w
paski.
5. Wywar zagotowac, wlozyc pokrojonego kurczaka, makaron, boczniaki, miniaturowe kolby kukurydzy, pedy bambusowe, orzechy i pokrajana dymke. Zmniejszyc
ogien i gotowac 5 min.
6. Zupe przelac do wazy, przybrac galazkami pietruszki. Podawac goraca.