Przepis na Zupa z kurczecia z grzybami

Przepis na Zupa z kurczecia z grzybami

Składniki :

  • 1200 ml bulionu z kury,
  • 150 g gotowanych piersi z kurczaka,
  • 4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
  • 150 g chinskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego,
  • 3 lyzki sherry,
  • sol, pieprz,
  • 2 lyzki zielonej siekanej pietruszki do przybrania.


Wykonanie:

1. Grzyby moczyc przez 20 min. w letniej wodzie, a nastepnie gotowac w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjac, odcisnac, odciac i odrzucic ogonki.
2. Piersi kurczecia obrać ze skory. Mieso pokroic w cienkie platki.
3. Makaron gotowac we wrzacej wodzie, na silnym ogniu przez 5 min. Odcedzic,
wylozyc na gleboki polmisek i trzymac w cieple.
4. Bulion zagotowac, dodać mieso kurze i grzyby. Gotowac na wolnym ogniu przez
5 min. Osolic, dodać pieprz i wymieszac. Wlac sherry, wymieszac ponownie i
zdjac z ognia.
5. Zupe podawzc z makaronem, posypana poszatkowanymi listkami pietruszki.