Przepis na Zupa z mielonego mięsa

Przepis na Zupa z mielonego mięsa

Składniki :

  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • szklanka wody,
  • 2 łyżki oleju lub 2 dag smalcu,
  • cebula,
  • 25 dag mielonego mięsa,
  • łyżka mąki,
  • puszka zielonego groszku,
  • 3 płaskie łyżki kaszy manny,
  • sól, pieprz,
  • papryka,
  • zielenina


Wykonanie:

Suszoną włoszczyznę namoczyć co najmniej na 20 minut. Na rozgrzany w naczyniu olej lub smalec włożyć rozdrobnione mielone mięso, drobno pokrojoną cebulę, poruszyć pieprzem i papryką. Gdy lekko zrumienią się, dodać pozostały tłuszcz, mąkę, zasmażyć. Następnie wlać 1 i 1/2 litra wody, dodać włoszczyznę, gotować około 10 min. Wsypać kasze mannę i włożyć zawartość puszki zielonego groszku. Przyprawić zupę do smaku i gotować jeszcze 10 min. Podawać z zieleniną.