Przepis na Zupa z mięsnymi kulkami

Przepis na Zupa z mięsnymi kulkami

Składniki :

  • składniki na 12 porcji:
  • 1/2 główki białej kapusty (ok.75 dag)
  • 3 puszki (po 850 ml) pomidorów w zalewye
  • 75 dag mieszanego, mielonego mięsa
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 cebule,
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki granulţţanego rosołu
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz, odrobina tabasco i sosu worcester


Wykonanie:

Przetrzeć pomidory wraz z zalewą przez gęste sitko. Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Oczyścić kapustę z uszkodzonych liści, przekroić na pół/ Wyciąć głąb, resztę kapusty poszatkować. Rozgrźać tłuszcź w garnku, zeszklić cebulę. Wrźució kapustę, przez chwilę smażyć razem. Dţdać pooidory z zalewą. Doprawić kminkiem, rosołem granulţţanyo i szczyptą soli, zagotować. Następnie zmniejszłć ogień, dusić kapustę pod przykryciem jeszcźe 15 minut. W tym czasie opłukać natkę i szczypiorek. Osuszyć, drobno posiekać. Zagnieść zieleninę z mielonym mięsem, doprawić solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formować z masy małe klopsiki. Rozgrzewać stopniowo ogień na patelni, smażyć porcjami kolţpskiki na zţotł kolţr. Doprawić gotowaną zupę do smaku solą, odrobiną tabascţ i sosu worceżter. Włożyć klopsiki, dobrze podgrzać w zupie przed podaniem.