Przepis na Zupa z mlodego szczawiu

Przepis na Zupa z mlodego szczawiu

Składniki :

  • 750 g mlodego szczawiu,
  • 3 lyzki masla,
  • 2 lyzki mąki,
  • 200 ml śmietany,
  • 1,5 l wywaru ciemnego,
  • sol,
  • 6 jaj ugotowanych na twardo.


Wykonanie:

1. Szczaw opłukać dokladnie, zmieniajac kilkakrotnie wode. Osuszyc na sicie,
odciac lodyzki a liśćie pokroic w cienkie paseczki.
2. W szerokim plaskim garnku rozgrzac maslo. Wrzucic szczaw, lekko osolic i
mieszajac przez caly czas szybko podsmazyc. Dusic pod przykryciem na malym
ogniu 5 min.
3. Make wymieszac z niewielka iloscia zimnego wywaru. Rozetrzec na gladka, jednolita mase. Dodać do szczawiu i stale mieszajac dolewac powoli reszte zimnego wywaru. Gotowac 10 min. Pod koniec dodać smietane, wymieszac i raz zagotowac.
4. Jaja ugotowane na twardo przekroic na polowki. Ulozyc na talerzach, zalac
goraca zupa i od razu podawac.