Przepis na Zupa z papryki w dwoch kolorach

Przepis na Zupa z papryki w dwoch kolorach

Składniki :

  • Zupa czerwona:
  • 200 g papryki czerwonej,
  • 300 g pomidorow.
  • Zupa zolta:
  • 200 g papryki zoltej,
  • 200 g marchewki,
  • 100 g cebuli,
  • 100 g masla,
  • 3 zabki czosnku,
  • 60 g ugotowanego ryzu,
  • 1,5 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy"),
  • smietana i ziola do przybrania,
  • sol.


Wykonanie:

1. Jarzyny opłukać pod biezaca woda. Cebule obrać, drobno posiekać. Czosnek
obrać, rozetrzec z sola. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skorki. Pokroic w
kawalki. Papryki oczyścić z nasion, opłukać, pokroic w paski.
2. Cebule podsmazyc razem z czosnkiem na 1 lyzce masla. Podzielic na 2 czesci i
wlozyc do 2 garnkow.
3. Do jednego garnka dodać czerwona papryke i pomidory. Do drugiego garnka dodać zolta papryke i marchewke.
4. Do obu garnkow wlac po 750 ml goracego wywaru. Gotowac na malym ogniu pod
przykryciem 30 min. Po ugotowaniu ochlodzic.
5. Do kazdej zupy dodać 1 lyzke masla i polowe ugotowanego ryzu. Doprawic sola.
Oddzielnie zmiksowac, ponownie zagrzac. Przelac do 2 dzbankow. Ubic smietane
i odstawic.
6. Z dwoch dzbankow (lub 2 chochlami) wlewac jednoczesnie na talerze obie zupy,
uwazajac by sie nie wymieszaly. Na kazda porcje polozyc 1 lyzke bitej śmietany. Przybrac ziolami i szybko podawac.