Przepis na Zupa z porow vichyssoise

Przepis na Zupa z porow vichyssoise

Składniki :

  • 150 g porow (bialych czesci),
  • 100 g kartofli,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 łyżka masla,
  • 1/2 peczka szczypiorku,
  • 1,5 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy"),
  • sol, pieprz.
  • Grzanki:
  • 1/2 dlugiej bulki,
  • 2 lyzki masla,
  • swieze ziola.


Wykonanie:

1. Pory opłukać dokladnie pod biezaca woda, pokroic w plasterki. Kartofle obrać, opłukać, pokroic w kostke. Oplukany szczypiorek drobno pokroic, lekko
osolic, przelozyc do miseczki.
2. W garnku roztopic maslo, wlozyc pory, dusic na malym ogniu, mieszac i uwazac
by sie nie zrumienily. Dodać kartofle, dusic jeszcze 2 min.
3. Wywar zagrzac, wlac go garnka z porami i kartoflami. Gotowac pod przykryciem
na malym ogniu 30 min. Ugotowane kartofle i pory przetrzec przez sito, przelac wywarem, doprawic sola, pieprzem i smietana. Wymieszac, wstawic na 3-4
godz. do lodowki.
4. Przygotowac grzanki: bulke pokroic na kromki, zrumienic w piekarniku na zloty kolor. Drobno pokrojone ziola rozetrzec z maslem i posmarowac grzanki.
5. Dobrze ochlodzona zupe posypac szczypiorkiem. Podawac z goracymi grzankami.