Przepis na Zupa z pulpetami rybnymi

Przepis na Zupa z pulpetami rybnymi

Składniki :

  • 500 g filetow bialej ryby,
  • 1/2 lyzeczki soli,
  • 4-6 lyzeczek wody,
  • 1/4 lyzeczki glutaminianu sodu,
  • bialy pieprz,
  • 1 lyzeczka mąki kukurydzianej,
  • 2 zabki czosnku,
  • 1 l bulionu lub wywaru rybnego,
  • 4 liśćie kapusty chinskiej,
  • 60 g makaronu ryzowego,
  • 1 cebula,
  • swieze liśćie selera,
  • swieze liśćie kolendry lub pietruszki,
  • swieze czerwone papryczki chilli,
  • olej do smazenia.


Wykonanie:

1. Filety umyc i zemlec w maszynce do miesa. Sol rozpuscic w wodzie.
2. W mozdzierzu ubijac porcjami niewielkie ilosci zmielonej ryby, dodajac do
kazdej porcji odrobine solonej wody, glutaminian sodu, pieprz i make kukurydziana. Z ubitej masy formowac pulpety srednicy 2 cm.
3. Czosnek obrać, cieniutko pokroic i podsmazyc na goracym oleju. Wlac wywar
rybny, dodać sol, pieprz i doprowadzic do wrzenia.
4. Makaron zalac goraca woda i moczyc przez 5 min. Odcedzic i pokroic na male
kawalki. Liscie kapusty rozerwac na pol.
5. Pulpety rybne wlozyc do wywaru i gotowac ok. 10 min., nastepnie dodać liśćie
kapusty i makaron. Gotowac jeszcze przez 30 min.
6. Papryczki chilli pokroic na cieniutkie paski. Cebule drobno pokroic i osuszyc na bibulce. Duza ilosc oleju rozgrzac w garnku, a nastepnie ciagle mieszajac smazyc na nim cebule na zlotobrazowy kolor. Cebule wyjac i osuszyc.
7. Zupe przelac do miseczek, przybrac platkami smazonej cebuli, liśćmi selera,
kolendry oraz papryczkami chilli. Podawac goraca.