Przepis na Zupa z pulpetami rybnymi
Składniki :
- 500 g filetow bialej ryby,
- 1/2 lyzeczki soli,
- 4-6 lyzeczek wody,
- 1/4 lyzeczki glutaminianu sodu,
- bialy pieprz,
- 1 lyzeczka mąki kukurydzianej,
- 2 zabki czosnku,
- 1 l bulionu lub wywaru rybnego,
- 4 liśćie kapusty chinskiej,
- 60 g makaronu ryzowego,
- 1 cebula,
- swieze liśćie selera,
- swieze liśćie kolendry lub pietruszki,
- swieze czerwone papryczki chilli,
- olej do smazenia.
Wykonanie:
1. Filety umyc i zemlec w maszynce do miesa. Sol rozpuscic w wodzie.
2. W mozdzierzu ubijac porcjami niewielkie ilosci zmielonej ryby, dodajac do
kazdej porcji odrobine solonej wody, glutaminian sodu, pieprz i make kukurydziana. Z ubitej masy formowac pulpety srednicy 2 cm.
3. Czosnek obrać, cieniutko pokroic i podsmazyc na goracym oleju. Wlac wywar
rybny, dodać sol, pieprz i doprowadzic do wrzenia.
4. Makaron zalac goraca woda i moczyc przez 5 min. Odcedzic i pokroic na male
kawalki. Liscie kapusty rozerwac na pol.
5. Pulpety rybne wlozyc do wywaru i gotowac ok. 10 min., nastepnie dodać liśćie
kapusty i makaron. Gotowac jeszcze przez 30 min.
6. Papryczki chilli pokroic na cieniutkie paski. Cebule drobno pokroic i osuszyc na bibulce. Duza ilosc oleju rozgrzac w garnku, a nastepnie ciagle mieszajac smazyc na nim cebule na zlotobrazowy kolor. Cebule wyjac i osuszyc.
7. Zupe przelac do miseczek, przybrac platkami smazonej cebuli, liśćmi selera,
kolendry oraz papryczkami chilli. Podawac goraca.