Przepis na Zupa z pulpetami

Przepis na Zupa z pulpetami

Składniki :

  • 1 pomidor,
  • 1 cebula,
  • 2 zabki czosnku,
  • 1 łyżka masla,
  • 1,2 l wywaru z jarzyn,
  • 1/2 peczka zielonej pietruszki,
  • 1/2 lyzeczki mielonej papryki, sol.
  • Pulpety:
  • 200 g miesa cielecego lub wieprzowego, pieczonego lub gotowanego,
  • 2 plaskie lyzki ugotowanego ryzu (30 g),
  • 1 jajo.


Wykonanie:

1. Jarzyny opłukać, cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory sparzyc,
zdjac skorke, pokroic w kawalki. Zielona pietruszke opłukać, drobno pokroic.
2. Czosnek, cebule i pomidor wlozyc do garnka, dodać lyzke masla, dusic pod
przykryciem na malym ogniu 15 min. Przetrzec przez sito do garnka. Wlac wywar z jarzyn, doprawic sola, gotowac 10 min.
3. Przygotowac pulpety: mieso zemlec razem z ugotowanym ryzem, dodać jajo, sol
i pieprz. Umoczonymi w wodzie rekami formowac kule.
4. Do wrzacej zupy wrzucic pulpety, gotowac na malym ogniu. Gdy wyplyna gotowac
jeszcze 1 min.
5. Goraca zupe posypac papryka i zielona pietruszka. Podawac od razu.