Przepis na Zupa z soczewicy

Przepis na Zupa z soczewicy

Składniki :

  • 180 g czerwonej soczewicy,
  • 1 łyżka oliwy lub sklarowanego masla,
  • 1 cebula,
  • woda,
  • sol, pieprz.
  • Ta`Leya:
  • 2 zabki czosnku,
  • 1 lyzeczka oliwy lub sklarowanego masla,
  • 1 lyzeczka sproszkowanego kminku.


Wykonanie:

1. Soczewice przebrac, a nastepnie wyplukac pod biezaca woda.
2. Oliwe wlac do duzego garnka i postawic na srednim ogniu.
3. Cebule drobno posiekać, przelozyc do garnka i podsmazyc na zloty kolor.
4. Soczewice dodać do cebuli, wymieszac, a nastepnie zalac taka iloscia wody,
aby zakryla soczewice na 3 cm powyzej jej poziomu. Doprowadzic do wrzenia,
zmniejszyc ogien i czesciowo zakryc garnek. Gotowac, az soczewica bedzie
miekka (ok. 30 min.). Stara soczewica wymaga dluzszego gotowania.
5. Lyzka cedzakowa wyjac soczewice, pozostawiajac wywar w garnku. Zmiksowac soczewice i z powrotem przelozyc do garnka. Jesli potrzeba dodać wode, aby
uzyskac konsystencje zupy kremowej.
6. Przygotowac ta`leye. Czosnek drobno pokroic. Rozgrzac 1 lyzke oliwy lub masla na patelni. Dodać czosnek i lekko przyrumienic. Nastepnie dodać kminek,
uwazajac aby go nie przypalic, wymieszac. Polaczyc z zupa, przyprawic sola,
pieprzem i gotowac jeszcze przez 15-20 min. Zupe podawac goraca.