Przepis na Zupa z soi i kiszonej kapusty

Przepis na Zupa z soi i kiszonej kapusty

Składniki :

  • 100 g soi (moczonej przez noc),
  • 150 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka pasty pomidorowej,
  • 1 łyżka mąki kartoflanej,
  • 1 łyżka oleju sojowego,
  • 1 lyzeczka ziaren kminku,
  • 1 lyzeczka suszonego majeranku,
  • 900 ml wywaru z gotowania soi.


Wykonanie:

1. Namoczona soje odcedzic, zalac duza iloscia swiezej wody, gotowac bez przykrycia na duzym ogniu 1 godz. Zmniejszyc ogien, przykryc, gotowac na malym
ogniu ok. 2 godz. Gdy soja bedzie miekka odcedzic, przetrzec lub zmiksowac.
Wywar zachowac.
2. Cebule obrać, opłukać, drobno pokroic. W garnku rozgrzac olej, podsmazyc
cebule. Dodać kapuste, paste pomidorowa i kminek. Wlac 300 ml wywaru z soi,
dusic na malym ogniu 20 min.
3. Do kapusty dodać soje, pozostaly wywar z soi i make rozpuszczona w 2 łyżkach
zimnej wody. Doprawic sola, majerankiem i pieprzem. Gotowac jeszcze 10 min.
Przed podaniem mozna dodać do zupy kilka łyżek gestej śmietany.