Przepis na Zupa z suszonych sliwek

Przepis na Zupa z suszonych sliwek

Składniki :

  • 250 g suszonych sliwek,
  • 800 ml przegotowanej, zimnej wody,
  • 250 ml soku sliwkowego,
  • 100 ml porto,
  • 6 gozdzikow,
  • kawalek cynamonu,
  • 2 lyzki soku cytrynowego,
  • 150 ml smietanki kremowki,
  • cukier,
  • orzechy wloskie, ziemne lub laskowe.


Wykonanie:

1. Sliwki umyc w cieplej wodzie. Zalac zimna, przegotowana woda, moczyc 2 godz.
2. Namoczone sliwki wlac do garnka razem z woda, w ktorej sie moczyly, zagotowac. Dodać kawalek cynamonu i goździki. Gotowac na malym ogniu 15 min.
3. Rozgotowane sliwki przetrzec przez sito i przelac z wywarem. Wyjac cynamon,
goździki i pestki ze sliwek.
4. Przecier sliwkowy wlac do garnka. Dodać sok sliwkowy. Podgrzewac na malym
ogniu 2-3 min, ale nie doprowadzic do wrzenia. Garnek zdjac z ognia. Wlac
porto i sok cytrynowy. Dodać cukier (jesli potrzeba).
5. Ochlodzona w lodowce smietanke"kremowke" ubic z 1 łyżka cukru. Orzechy grubo
posiekać.
6. Na kazda porcje zupy polozyc lyzke bitej śmietany i posypac orzechami. Zupe
z suszonych sliwek podaje sie najczesciej na goraco, ale mozna podac rowniez
na zimno.