Przepis na Zupa z tostami

Przepis na Zupa z tostami

Przepis na Zupa z tostami

Składniki :

  • 4 - 5 cebul,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • 4 plastry żółtego sera (ementaler, gouda),
  • 4 szklanki bulionu z kostki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 krople sosu tabasco,
  • pieprz,
  • cukier,
  • sól.


Wykonanie:

Cebule i czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać,
przełożyć do rondla i smażyć na oleju, aż się zrumienią.
Bulion zagotować, dodać do cebuli, doprawić sosem
tabasco, solą, cukrem, pieprzem i gotować jeszcze 25 min.
Tosty posmarować masłem i posypać pieprzem, na
wierzchu każdej kromki położyć po plasterku sera (ser w
plasterkach można zastąpić serem stałym). Tosty ułożyć
na blasze do pieczenia i zapiekać w piekarniku, w temp.
190 st.C, ok. 10 min, aż ser się zrumieni.
Gorącą zupę podawać z tostami.