Przepis na Zupa z watrobek drobiowych

Przepis na Zupa z watrobek drobiowych

Składniki :

  • 1 l bulionu,
  • 2 lyzki mąki,
  • 25 g masla,
  • 25 g gotowanej szynki,
  • 1 żółtko,
  • 2 watrobki drobiowe,
  • 200 g szparagow z puszki,
  • 2 lyzki oleju,
  • sol.


Wykonanie:

1. Watrobki oczyścić z zylek, zolci i tluszczu. Dokladnie opłukać.
2. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic watrobki i smazyc na malym ogniu 10 min.
Podczas smazenia obraćac. Ostudzic i drobno posiekać.
3. W garnku rozpuscic maslo, dodać make, wymieszac na jednolita mase i smazyc
przez chwile. Uwazac, by maka sie nie zrumienila. Wlac zimny bulion i gotowac na malym ogniu 5 min stale mieszajac. Dodać watrobki i gotowac nastepne
5 min.
4. Szparagi wyjac z puszki, osaczyc na sicie, pokroic na kawalki dlugosci 5 cm.
Szynke pokroic na paseczki.
5. Do wazy wbic żółtko, powoli wlewac goraca zupe. Mieszac i uwazac aby sie
żółtko nie scielo. Dodać pokrojona szynke i szparagi.