Przepis na Zupa z zeberek wieprzowych

Przepis na Zupa z zeberek wieprzowych

Składniki :

  • 500 g zeberek wieprzowych,
  • 2 zabki czosnku,
  • 1,5 lyzki czarnego sosu sojowego,
  • 1/2 lyzeczki glutaminianu sodu,
  • 1 l wody,
  • 2 lyzeczki soli.


Wykonanie:

1. Zeberka umyc, osuszyc i pokroic na kawalki dlugosci 8 cm.
2. Zeberka przelozyc do garnka, zalac woda, a nastepnie doprowadzic do wrzenia.
3. Nie obrane zabki czosnku, sol, czarny sos sojowy oraz glutaminian sodu dodać
do zeberek. Zmniejszyc ogien, zakryc i gotowac, az zeberka beda miekkie (ok.
2-3 godz.).
4. Zupe z kawalkami zeberek przelac do duzych talerzy. Osobno podac swieze
czerwone chilli w sosie sojowym.
5. Do gotowania mozna dodać takze inne skladniki, na przyklad 5-centymetrowa
laske cynamonu, 6 gozdzikow, 1/2 lyzeczki bialego pieprzu, 1/2 lyzeczki kolendry, 1/2 lyzeczki kminku oraz 1/2 lyzeczki kopru. Te skladniki nalezy
wlozyc do muslinowego woreczka i zawiazac. Przed podaniem woreczek wyjac.