Przepis na Zupa z zielonego groszku

Przepis na Zupa z zielonego groszku

Składniki :

  • * 50 dag zielonego groszku
  • * cebula
  • * 100 ml śmietany kremówki
  • * litr bulionu z warzyw
  • * natka
  • * łyżka oleju
  • * sól, pieprz
  • * groszek ptysiowy


Wykonanie:

* Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć aż cebula zeszkli się.
* Do cebuli wlać bulion z warzyw i dodać opłukany zielony groszek. Gotować pod przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu.
* Po ugotowaniu wywar zmiksować.
* Doprawić do smaku solą i pieprzem
* Dodać śmietanę. Zupę ponownie zagrzać, ale nie gotować.
* Podawać z groszkiem ptysiowym i pietruszką.