Przepis na Zupa z zielonej herbaty (ochazuke)

Przepis na Zupa z zielonej herbaty (ochazuke)

Składniki :

  • 1 łyżka ziaren sezamowych bialych,
  • 3 filizanki gotowanego ryzu,
  • 1 kwadrat alg nori (przepis w rozdziale "ogolne"),
  • mala kepka swiezej rzezuchy,
  • 1 plaska lyzeczka pasty wasabi (przepis w rozdziale "ogolne"),
  • 2 filizanki swiezo zaparzonej dobrej zielonej herbaty.


Wykonanie:

1. Ziarna sezamowe uprazyc, az zaczna wydawac przyjemny aromat.
2. Rozdzielic ryz rowno do 4 czarek, posypac sezamem i galazkami rzezuchy. Algi
pokroic na cieniutkie paseczki dlugosci 4 cm i posypac nimi ryz.
3. W oddzielnych naczyniach podac stozek pasty wasabi oraz reszte sezamu.
4. Zalac ryz herbata, podawac natychmiast.
5. Do zupy mozna dodać male kawalki swiezej ryby, marynowane sliwki, a zwlaszcza lososia.