Przepis na Zupa z zielonej sałaty

Przepis na Zupa z zielonej sałaty

Składniki :

  • 2-3 sałaty
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka posiekanej
  • zielonej pietruszki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Przebrane liście sałaty dokładnie umyć pod bieżącą wodą, podzielić na mniejsze części, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 5 minut. Osączyć i drobno posiekać. Masło rozpuścić w rondlu i dusić w nim posiekaną sałatę 5 minut. Dodać litr wody, w której gotowała się sałata, doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu. Ugotowaną zupę zmiksować w mikserze; zaciągnąć żółtkiem. Przed podaniem dodać śmietanę i posypać zieloną pietruszką.