Przepis na Zupa zapiekana z ciastem francuskim

Przepis na Zupa zapiekana z ciastem francuskim

Składniki :

  • 400 g cieleciny,
  • 100 g cebuli,
  • 60 g suszonych podgrzybkow,
  • 1 marchewka,
  • 2 lyzki masla,
  • 2 lyzeczki mąki kartoflanej,
  • 40 ml madery lub sherry,
  • 1,2 l wywaru ciemnego (przepis w rozdz. "zupy").
  • Ciasto francuskie:
  • 150 g mąki,
  • 150 g masla,
  • 75 ml wody,
  • sol,
  • jajo do smarowania.


Wykonanie:

1. Grzyby umyc, wlozyc do cieplej, przegotowanej wody (400 ml), moczyc 3 godz.
Ugotowac w tej samej wodzie. Wywar z grzybow przecedzic, odstawic. Grzyby
pokroic w cienkie paseczki.
2. Cielecine umyc, pokroic w kostke. Cebule i marchewke obrać, opłukać, pokroic
w drobna kostke. Na masle podsmazyc cebule, dodać marchewke i cielecine. Dusic 20 min. Zalac ciemnym wywarem i wywarem z grzybow. Make wymieszac z sherry i 4 łyżkami wywaru. Wlac do zupy, zagotowac.
3. Przygotowac ciasto francuskie: z mąki i wody z dodatkiem soli zagniesc ciasto. Wyrobic, uformowac kule, wstawic do lodowki na 20 min. Rozwalkowac na
prostokat grubosci 5 mm. Na srodku polozyc maslo, zlozyc ciasto na 3 czesci.
Rozwalkowac na grubosc 5 mm, wstawic do lodowki na 15 min. Czynnosc te powtorzyc 3 razy.
4. Zupe przelac do kokilek. Zewnetrzne brzegi kokilek posmarowac jajem na szerokosc 2 cm. Ciasto rozwalkowac na grubosc 5 mm. Wyciac 4 krazki o srednicy
wiekszej o 4 cm od srednicy kokilek. Kokilki przykryc krazkami z ciasta i
przylepic brzegi do zewnetrznych brzegow kokilek. Wstawic do piekarnika,
piec w temp. 200żC przez 15-20 min. Podawac od razu po wyjeciu z piekarnika.