Przepis na Zupa zbozowa

Przepis na Zupa zbozowa

Składniki :

  • 50 g jeczmienia,
  • 25 g pszenicy,
  • 25 g czerwonej soczewicy,
  • 2 kartofle,
  • 1 cebula,
  • 2 lyzki oleju slonecznikowego,
  • 1 lyzeczka suszonego tymianku,
  • 1/2 lyzeczki suszonego rozmarynu,
  • 2 lyzki kwaśnej śmietany,
  • 1,2 l wywaru ze swiezych jarzyn lub wody,
  • 2 lyzki drobno pokrojonego szczypiorku,
  • sol, pieprz,
  • galazka swiezego tymianku lub rozmarynu do przybrania.


Wykonanie:

1. Pszenice, jeczmien i soczewice zalac goraca woda, przykryc, odstawic na 1
godz. Po namoczeniu odcedzic.
2. Kartofle i cebule obrać, opłukać, pokroic w kostke.
3. W duzym garnku rozgrzac olej, wlozyc cebule i kartofle. Smazyc 5 min. Dodać pszenice, jeczmien i soczewice. Mieszac i smazyc jeszcze 5 min. Wlac wywar, dodać przyprawy. Przykryc, gotowac na malym ogniu, az ziarna pszenicy i
soczewicy beda miekkie (ok. 1 godz). Pod koniec gotowania posolic.
4. Przed podaniem dodać smietane i posypac szczypiorkiem.
5. Do zupy mozna dodać 50 g posiekanego twardego tofu.