Przepis na Zur z kartoflami

Przepis na Zur z kartoflami

Składniki :

  • 300 ml zakwasu na zur,
  • 1/2 malego selera,
  • 1 por,
  • 250 g kielbasy,
  • 1 lyzeczka smalcu,
  • 2 zabki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 lyzeczka majeranku,
  • ziele angielskie, sol, pieprz,
  • 1 l wody,
  • 500 g kartofli,
  • maslo do polania kartofli.
  • Zakwas na zur:
  • 100 g zytniej mąki razowej,
  • 500 ml wody,
  • 2 zabki czosnku,
  • skorka z razowego chleba.


Wykonanie:

1. Przygotowac zakwas: make dokladnie wymieszac z ciepla, przegotowana woda.
Dodać czosnek i skorke z razowego chleba. Wlac do sloja, obwiazac gaza, odstawic w cieple miejsce na 2-3 dni.
2. Jarzyny obrać, opłukać, pokroic w kawalki. Zalac zimna woda, ugotowac wywar.
Odcedzic i z powrotem wlac do garnka. kielbase pokroic w plasterki, podsmazyc na 1 lyzeczce smalcu.
3. Kartofle obrać, opłukać, ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic.
4. Do goracego wywaru wlac zakwas, dodać ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotowac 5 min. Wlozyc podsmazona kielbase i czosnek roztarty z sola. Posypac majerankiem, gotowac jeszcze 5 min.
5. Goracy zur podawac z kartoflami z wody, polanymi stopionym maslem.