Przepis na Żurek namysłowski

Przepis na Żurek namysłowski

Składniki :

  • 1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
  • 150 ml śmietany,
  • 20 dag kiełbasy zwyczajnej,
  • 10 dag cebuli,
  • tłuszcz,
  • 5 dag tartego chrzanu,
  • 3 dag mąki,
  • 2 żółtka gotowane,
  • sól, pieprz,
  • czosnek,
  • żur kwaszony do smaku


Wykonanie:

Cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do cebuli, chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować około 5 min na małym ogniu. Następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, żurem kwaszonym, zagotować, dodać chrzan i przetarte przez sito żółtka, doprawić do smaku.